12-6-2024 Voorbereidingen voor de plaatsing van de keermuren

De cascorestauratie is op 2 maart feestelijk gestart. De dag erna werd een scheefstaand muurdeel ter plaatse van het regiehuisje onder controle omgeduwd vanwege gevaar voor werkzaamheden aan de theaterberg. En toen werd het stil! Aanhoudende regen beïnvloedde de stabiliteit van de berg en zorgde voor oponthoud. Volgens planning wordt er tot de bouwvakvakantie aan de theaterberg gewerkt.  In de tweede helft van het jaar worden de natuurstenen buitenmuren aangepakt.

Het hele traject van de cascorestauratie duurt twee jaar. Deze termijn is ingegeven door een provinciale subsidie onder voorwaarde dat de cascorestauratie binnen twee jaar gerealiseerd wordt. Eigenaar HQ zal ook voor een aanzienlijk bedrag bijdragen aan de kosten.

Intussen is men toch begonnen met grondwerkzaamheden om de betonnen keerwanden te plaatsen. Deze moeten helpen om de helling van de theaterberg minder steil te maken. Dat is geen sinecure, zoals de foto’s laten zien. Ondanks alle ongewisheden is dit toch weer een stap in de goede richting! De overvloedige regenval van de afgelopen jaren zorgt nog voor meer problemen, zoals een van de foto’s laat zien. Doordat het water binnen de muren van het theater zich op het laagste punt voor de tribune verzamelt en een afvoersysteem ontbreekt, ontstaat een klein meertje. Dat gebeurde vroeger ook weleens, maar het lijkt nu schering en inslag te worden. Een nadenkertje voor de klimaatontkenners onder ons! Ter geruststelling: een drainage wordt in de cascorestauratie meegenomen.

Rob Langeslag