25-09-2024 Voortgang stabilisatie van de theaterberg

Het heeft even geduurd, maar de stabilisering van de theaterberg begint zijn voltooiing te naderen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Stichting Behoud de Lichtenberg steunde de plannen van HQ om door middel van prefab betonnen keermuren afschuivingen te voorkomen. Toch was de uitvoering in details voor ons aanleiding om enkele bedenkingen te uiten tegen de hoogte van de keermuren en de situering langs het pad.

Keermuren

Na overleg was HQ het eens met onze argumenten en werd tot ieders tevredenheid een oplossing gevonden. Niet alleen de keermuur, maar ook de toepassing van een opgehoogd taai (leemachtig) grondpakket zal de berg gaan versterken. De keermuur kan zo lager blijven en het aanzicht bescheiden. De geplande keermuur langs boerderij de Helmonder is op tekening de hoogste maar wordt ook lager door de leemsuppletie. Deze werkzaamheden worden de komende 2-3 maanden uitgevoerd.

De toegepaste techniek past binnen de kaders van de bestaande vergunning. De eerste fase, de stabilisering van de theaterberg, nadert hiermee haar afronding, dit tot tevredenheid van zowel eigenaar HQ, van SBL en van de gemeente.

Planning

Wat volgt? Volgens de planning zijn daarna het podium, de tribunes en de muren aan de beurt. Daarna volgt het theatergebouw met het unieke sgraffito kunstwerk en de hoge colonnade. De voorbereidingen zijn al gestart. Ook daarin spelen we een rol. En ook dat zal wel weer wat voeten in aarde hebben, maar wie niet waagt, die niet wint!

Rob Langeslag, SBL

afvlakken talud, keermuur en afbraak schuur
keermuur theaterberg en regiehuis in top
keermuur en boerderij ‘de Helmonder’
Teruggeplaatste keermuur langs centraal toegangspad